Un studiu al unor oameni de stiinta olandezi releva ca atitudinea antisociala se poate raspandi la fel ca si o boala contagioasa, cu conditia sa stii ce "butoane" sa apesi.
Kees Keizer si o echipa de cercetatori de la Universitatea din Groningen au efectuat studiul in secret, pe strazile din Olanda, detaliaza The Times.
Intr-o prima etapa, au ales o alee din apropierea unui centru comercial, unde clientii isi parcheaza bicicletele. In mijlocul aleii trona un semn: "Nu mazgaliti zidurile".
Echipa lui Keizer a atarnat fluturasi publicitari de biciclete in asa fel incat, inainte de a pleca, orice biciclist ar fi fost nevoit sa le indeparteze. Avand in vedere ca nu erau instalate cosuri de gunoi, echipa a urmarit reactia biciclistilor: iau cu ei fluturasul sau il arunca pe jos?
Cand peretii aleii erau curati, doar 33% dintre biciclisti au aruncat pe jos sau au mutat fluturasul pe o alta bicicleta. Cand insa echipa de cercetatori a mazgalit peretii, 69% dintre biciclisti au aruncat fluturasii publicitari pe jos.
Intr-un alt experiment, echipa a lasat un plic in care era vizibila o bancnota de cinci euro sa atarne afara dintr-o cutie postala.
Marea majoritate a trecatorilor, adica 87%, au lasat plicul la locul lui sau l-au impins in cutia postala. Doar 13% l-au luat. Cand cutia postala a fost mazgalita cu grafitti, 27% dintre trecatori au furat plicul.
Cand cutia postala a fost inconjurata de gunoi (dar era nemazgalita cu grafitti), 25% au furat plicul cu bani.
Oamenii de stiinta au emis teoria ca dezordinea atrage dupa sine dezordine, si atunci cand o norma sociala sau juridica este evident incalcata oamenii au tendinta sa priveasca "mai lejer" celelalte reguli.
Un studiu al unor oameni de stiinta olandezi releva ca atitudinea antisociala se poate raspandi la