Romanii se tem ca somajul va fi unul dintre cele mai importante efecte ale crizei globale, insa nu se declara foarte ingrijorati ca si-ar putea pierde locul de munca din pricina acestui fenomen, potrivit ultimului studiu realizat de compania Unlock Research.
In studiul realizat in Bucuresti pe un esantion de 200 de persoane, impartit egal femei-barbati, varsta 18-45 de ani, 77% dintre respondenti au nominalizat piata imobiliara ca domeniu afectat de criza economica, iar 71% dintre persoanele intervievate au ales somajul ca indicator economic ce va fi influentat in mod negativ de efectele crizei.
Totusi, posibilitatea de pierdere a propriului loc de munca a fost aleasa doar de 34% dintre respondenti ca efect direct al crizei la nivelul consumatorului, in timp ce 71% dintre acestia cred ca o crestere a pretului la utilitati va reprezenta un pericol pentru viata de zi cu zi a romanilor, 69% nominalizand deprecierea leului ca efect al crizei.
“Studiul indica ca perioada de criza financiara are un caracter latent pentru romani. Ei se asteapta ca ceva rau sa se intample in viitor, insa efectele nu sunt resimtite in prezent”, spune Adina Vlad, managing partner Unlock Research.
Faptul ca romanii nu se declara foarte ingrijorati ca si-ar putea pierde jobul este confirmat si de cel mai recent studiu Synovate, conform caruia, in Romania, doar 32% dintre respondenti au nominalizat concedierea, in timp ce in Rusia, Bulgaria, Grecia si Turcia, ponderea celor care se tem ca isi vor pierde locul de munca are valori de pana la 55%.
In ceea ce priveste asteptarile fata de implicatiile personale ale crizei financiare, 71% dintre respondenti au mentionat ca anul acesta vor face mai putine investitii riscante, 68% afirmand ca vor cheltui mai mult pentru achizitionarea bunurilor absolut necesare si vor reduce bugetul pentru alte cheltuieli, potrivit studiul