Ministrul sanatatii se uita la dezvoltarea unui sistem complementar de asigurari de sanatate similar pensiilor private obligatorii, care ar face spitalele sa ofere servicii mai bune.
Ion Bazac (40 de ani), ministrul care are pe mana fonduri de circa 5 mld. euro, cat sunt bugetele cumulate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatatate (CNAS) si Ministerului Sanatatii, spune ca pana acum a lipsit concurenta in sistemul sanitar si ca un sistem complementar de asigurari de sanatate similar pilonului doi de pensii ar putea creste competitia intre spitale.
"Va trebui sa definim daca putem sa dezvoltam un sistem complementar de asigurari. Pilonul doi de pensii functioneaza foarte bine si in momentul in care vom putea sa avem si o acreditare a spitalelor atunci acestea vor incepe sa intre in competitie pentru aceasta diferenta de bani care va veni din asigurarile complementare, asa cum se intampla si la pensii", a spus Bazac intr-un interviu acordat ZF. El da exemplul agentilor de pensii care incearca sa vanda si prin intermediul supermarketurilor, iar o abordare similara ar produce "o reforma puternica in sistemul de sanatate".
"Ce a lipsit in sanatate a fost competitia, si nu intre public si privat pentru ca aici nu poate fi vorba de competitie, ci intre doua spitale publice care alearga amandoua pentru un anumit tip de finantare. Trecand de acesta faza ne putem pune problema si de pachet de servicii. Exista o intreaga dezbatere pe aceasta tema. Pot spune ca Franta de exemplu a incercat sa produca acest pachet de servicii, iar dezbaterea s-a intins pe zece ani. Nu este o treaba simpla", afirma ministrul.
Ca termen pentru proiectul asigurarilor complementare el avanseaza sfarsitul anului 2009 si anul 2010 pentru realizarea proiectului. Cu toate acestea, Bazac spune ca "prioritatea zero", a mandatului sau o reprezinta "politica medicamentulu