Cifrele sperie: o mie de la firma X, alte cateva sute de la Y, iar compania Z isi inchide portile definitiv, lasand o gramada oameni fara locuri de munca.
Acestea sunt "titlurile zilei" din ultimele doua saptamani, in ceea ce pare un concurs pentru companii: cine reuseste sa dea afara mai multi angajati, cat mai repede.
Dacia a anuntat ca ar putea concedia peste 3.000 de oameni pana in primavara. ArcelorMittal Galati are un plan de disponibilizari "la cerere" pentru 1.700 de persoane, iar SEWS Romania va da afara aproximativ 550 de angajati. Iar aceste cifre sunt culese doar din ultima saptamana.
Cele mai invocate motive sunt reducerea de costuri si scaderea cererii, ce aduc surplusuri de marfa, dar, in unele cazuri, companiile isi doresc pur si simplu sa mentina o rata de profit crescuta, asa cum au fost obsinuite in ultimii ani, lucru aproape imposibil in perioada de criza financiara prin care trecem.
Nu doar companiile mentin trendul disponibilizarilor, noua moda la nivel global. Guvernul a anuntat ca ia in calcul reducerea numarului de angajati din sistemul bugetar cu 20 de procente, pentru a putea majora salariile angajatilor norocosi - cei care nu isi vor pierde job-ul - in raport cu inflatia. Decizia va fi luata pentru a nu afecta tinta de deficit bugetar, potrivit unor surse din cadrul aliantei PD-L - PSD.
In acest context, singurul lucru prezent pe buzele tuturor este faptul ca piata muncii este blocata. Dar este totusi adevarat, sau doar isterie in masa? Nu putem nega faptul ca somajul este in crestere, ajungand la 4,4 procente in luna decembrie, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Paradoxal, oferta de locuri de munca a crescut
Totusi, potrivit aceleiasi surse, in ultima saptamana oferta de locuri de munca a crescut simtitor fata de mijlocul lunii ian