Inceputul de an este dificil pentru pietele din Europa Centrala si de Est, relateaza Financial Times.
Dupa un an 2008 dezastruos, noul an nu a adus niciun fel de relaxare pentru aceste economii emergente, pietele de actiuni si monedele acestora inregistrand performante sub cele ale pietelor aflate in curs de dezvoltare din alte parti ale lumii.
In contextul in care previziunile economice se deterioreaza in intreaga lume, nici o piata nu este protejata in fata crizei. In Europa Centrala si de Est insa, situatia este mai dificila in conditiile in care investitorii continua sa se retraga pe fondul temerilor in crestere ca una din aceste economii cu probleme ar putea intra in default.
Pietele de actiuni din Rusia, Polonia, Cehia si Ungaria au scazut cu 15% in medie de la inceputul anului, in timp ce monedele acestor tari au pierdut aproximativ 12% in raport cu dolarul. Piata de actiuni a Turciei a inregistrat un declin de 12%. Spre deosebire, actiunile si monedele tarilor din Asia si America Latina au rezistat mai bine in fata crizei.
Nigel Rendell, strateg in cadrul RBC Capital Markets, a declarat: "Contextul mondial este unul foarte dificil in acest moment. Exista putine piete care sunt pe placul investitorilor in acest mediu. Insa pietele din estul si centrul Europei sufera cel mai mult".
Acest lucru se intampla pentru ca regiunea a acumulat datorii imense inainte de declansarea crizei, ceea ce a generat deficite de cont curent nesustenabil de ridicate si plati in crestere in contul datoriei externe.
Ungaria si Ucraina s-au confruntat cu probleme atat de grave, incat acestea au avut nevoie de ajutorul FMI.
In cadrul unui clasament de risc realizat de RBC Capital Markets cu privire la cele mai mari economii emergente, toate economiile situate pe primele zece pozitii ca risc de default au provenit din Europa Centrala si de Est, cu