Preţurile alimentelor în pieţele doljene au rămas nemodificate. Deşi unii spun că deprecierea leului, creşterea costului la gaz şi seceta de peste vară vor determina scumpirea produselor, reprezentanţii Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară cred că puţini producători ar apela la acest lucru acum, când puterea de cumpărare scade.
În magazinele şi pe lângă mesele din pieţele craiovene e linişte. Nici preţurile n-au crescut, dar nici prea mulţi cumpărători n-au apărut. „Ce să le mai scumpim? Nu vedeţi că şi-aşa nu vine nimeni să le ia? Le mănâncă turcu’ dacă mai punem la preţ!“, spune Gigel Ionescu, un comerciant din Piaţa Centrală. Pe masa din faţa sa stau aranjate, estetic, exponatele rotunjoare, unele galbene, altele portocalii sau verzi. Portocalele sunt la trei lei, lămâile - la cinci, strugurii - la 10 sau 12 lei, după soi, merele - la doi lei. Doar ele sunt româneşti, în rest, marfa este de import. La celelalte mese, preţuri asemănătoare: gutuile costă 4,5 lei, dar se găsesc şi cu 5,5 lei, mere sunt şi cu 1,5, şi cu trei lei. La începutul acestei săptămâni, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, declara că preţurile la alimente vor creşte măcar după o lună de depreciere continuă a leului. Scumpirile la alimente se vor produce nu doar pe fondul creşterii preţului la gaze - anunţa acesta -, dar şi din cauza secetei din vara lui 2008. „Gazele se scumpesc, dar salariile oamenilor nu se măresc. Noi n-am crescut nici un preţ. Portocalele erau trei lei la sărbători, trei lei sunt şi-acum, bananele au fost cinci lei, cinci lei au rămas. Da’ vânzare tot nu e. Sunt supermarketurile care ne iau faţa. Noi suntem aici de azi pe mâine. Stai 12 ore în picioare, fără cărţi de muncă, fără nimic. Vor să muncim degeaba. Să mai vină în control şi în Piaţa Mare, să stea de dimineaţa şi să plece seara“, a spus o femeie, în