Discursul de investitura al noului presedinte american Barack Obama s-a desfasurat sub semnul "refacerii Americii", fraza preluata de presa din intreaga lume, care a vazut in ea un semnal ca declinul imperiului american va fi stopat.
Obama a tot repetat ca doreste "refacerea Americii" pentru a semnala ruperea de cei opt ani de conducere republicana bazati pe maxima "daca nu e stricat, de ce sa-l repari", subliniaza The Times.
Conservatorii americani, marcati de o fantastica inertie si de mentalitatea "nu e nimic de facut in acest caz", si-au gasit exponentul ideal in presedintele George W. Bush.
Acesta a condus o Administratie care a reusit sa scufunde America in doua razboaie pornite din motive gresite, in cea mai grea recesiune din ultimele decenii si intr-un val de antiamericanism aproape global. Administratia Bush a lasat in urma o ruina.
Pentru a avea vreo sansa de a reconstrui America, Obama trebuie mai intai sa-i convinga pe cei 45% dintre americani care au votat impotriva lui ca tara are intr-adevar probleme serioase.
In spatele chestiunilor geopolitice si economice se afla una si mai inspaimantatoare: intregul model politico-economic al liberii intreprinderi, individualismul si autoguvernarea pe baza carora America si-a construit dominatia globala, s-au prabusit.
Intreg sistemul financiar al tarii este perfuzat cu ajutor guvernamental, iar criza a discreditat multe dintre teoriile economice pe care se bazeaza prosperitatea si democratia americana.
In 2009, lumea constata ca piata libera si avantajele financiare aduc dezastrul pana si in cele mai sofisticate societati.
Capitalismul are insa avantajul ca este un set de relatii in permanenta evolutie. Progreseaza prin incercare si eroare si are o infinitate de forme.
Esecul formulei actuale, vazuta la un