Într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel, Gunter Verheugen, comisarul european pentru Industrie, vorbeşte despre provocările economice aflate în faţa unei Europe tot mai afectate de criza financiară mondială. Mesajul oficialului comunitar este clar: ar trebui să învăţăm ceva din optimismul debordant al Statelor Unite ale Americii pentru că “vom reuşi atâta timp cât chiar ne dorim”.
Verheugen vorbeşte despre noul locatar al Casei Albe cu invidie, precizând că “Obama propune un pachet financiar gigantic de stimulare economică pe care nicio altă ţară nu şi l-ar putea permite fără a intra în faliment”.
“Un lucru este cert: preşedintele american este îndrăzneţ şi pune totul în joc. El este apăsat de o mare responsabilitate. Totuşi, Europa nu trebuie să creadă că Obama poate rezolva problema de unul singur”, anunţă Verheugen.
Încă departe de marginea prăpastiei
Oficialul comunitar respinge categoric pesimismul care a contaminat afacerile şi guvernele europene: “Haideţi să terminăm cu aceste scenarii apocaliptice! Va fi dificil, fără îndoială, dar nu suntem la marginea unei prăpastii. Forţa economiei mondiale nu a dispărut pur şi simplu de la o zi la alta. Încă sunt milioane de oameni în economii emergente precum India şi China care “forţează” o prosperitate mai mare. Ei nu vor fi opriţi de această criză”.
În ciuda poziţiei optimiste, Verheugen recunoaşte totuşi că viitorul propune obstacole importante: “Criza este pretutindeni. Indicatorii economici arată o scădere a producţiei cu 12% faţă de cifrele anului trecut. Ultima prognoză a UE vorbeşte despre o “scufundare” a economiei cu 1.9% în 2009. Totuşi, spre deosebire de perioada Marii Recesiuni din anii ’30, astăzi guvernele sunt implicate activ în combaterea crizei”.
“La momentul actual, nimeni nu poate spune cu precizie dacă to