Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va emite o dispunere de masuri privind modificarea modului de calcul a valorii unitare a activului net al fondurilor mutuale, pe baza caruia se stabileste pretul la care sunt vandute unitatile de fond, pana la finalizarea proiectului de Regulament 15 din 2004, aflat in discutii de aproape doi ani.
"Regulamentul 15 din 2004 este ingrozitor de stufos si de complicat, astfel ca am decis in prima faza emiterea unei dispuneri de masuri privind modul de calcul al activului net unitar. Aceasta dispunere nu contine nimic in plus fata de propunerile Asociatiei Administratorilor de Fonduri", a spus Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Dispunerea de masuri va fi publicata in decursul zilei de astazi pe website-ul Comisiei.
Calcularea valorii unitare a activului net, mai exact a pretului unei unitati de fond, este una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta in prezent industria locala de asset management, pentru ca modul in care se realizeaza in prezent incurajeaza comportamentele speculatorii din partea investitorilor.
Mai exact, valoarea unei unitati de fond se calculeaza dupa informatii vechi de doua pana la trei zile, investitorul putand estima pretul unei unitati de fond care investeste in actiuni in functie de evolutia pietei de actiuni.
Anul trecut, administratorii au solicitat Comisiei ca in prospectul de emisiune al fondului sa fie stabilit momentul zilei pana la care se va calcula valoarea unitara a activului net.
Pentru a se proteja de speculatori, administratorii au majorat comisioanele de retrageri din fonduri anul trecut, cand indicii bursieri au inregistrat scaderi zilnice chiar si de 17%.
De exemplu, in cazul fondului de actiuni Intercapital, administrat de Aviva Investors, investitorul care face rascumparari la mai