Editura Cartea Romaneasca
Romanul acesta a fost distins in anul 2007 cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si nominalizat la Premiile Romaniei literare. Aceasta este editia a doua. Volumul este de fapt un album de fotografii virtuale, prezentand o lume in continua miscare si transformare. Fotografia joaca in acest roman aproape rolul pe care il joaca madlena in romanul lui Proust, fiind un declansator al memoriei. „De pretutindeni vin de-a valma radiografii transparente, clisee ratate, dagherotipuri, instantanee color, colaje, laolalta cu alte imagini sleite, in care abia disting cateva siluete cu membre scheletice..."
Editura ART
Tahar Ben Jelloun este primul scriitor nord-african care a obtinut Premiul Goncourt (in 1987) si scriitorul francofon cel mai tradus in lume. In romanul precedent, din 1985, Copilul de nisip, Ahmed era fata unui barbat umilit ca n-a avut mostenitor de sex masculin si care a decis, in secret, ca el/ea ar fi fost acel mostenitor. In Noaptea sacra, Ahmed a ajuns batran (sau batrana) si isi povesteste propria versiune a evenimentelor. Greu de spus daca aceasta autobiografie este cea adevarata. Povestirea pare inchisa in cea precedenta, dar poate fi citita si independent. Traducere din limba franceza de Gabriela Abaluta. Apare in colectia „Laur".
Editura Polirom
Romanul este una dintre marile realizari ale lui Cela atat prin valoarea sa intrinseca, cat si prin caracterul sau experimental. Este constituit dintr-o singura fraza, in care naratorul relateaza intamplari din Vestul Salbatic si descrie o lume cu personaje sordide, cu trecutul incarcat de violuri si crime. Evenimentele se petrec in jurul orasului Tomiston (Tombstone) si sunt in mare parte reale – ca, de exemplu, batalia de la OK Corral, la care au participat