Parlamentul bulgar a votat o motiune prin care obliga guvernul condus de premierul Sergey Stanishev sa analizeze posibilitatile de repunere in functiune a reactoarelor nucleare oprite in 2006 la centrala Kozloduy.De asemenea, analizeaza posibilitatea construirii unei noi centrale nucleare, in localitatea Belene, situata tot pe cursul Dunarii, la 100 km in aval de Kozloduy.Motiunea parlamentului vine pe fondul crizei financiare internationale, care exercita mari presiuni asupra economiei statului
Parlamentul bulgar a votat o motiune prin care obliga guvernul condus de premierul Sergey Stanishev sa analizeze posibilitatile de repunere in functiune a reactoarelor nucleare oprite in 2006 la centrala Kozloduy.
De asemenea, analizeaza posibilitatea construirii unei noi centrale nucleare, in localitatea Belene, situata tot pe cursul Dunarii, la 100 km in aval de Kozloduy.
Motiunea parlamentului vine pe fondul crizei financiare internationale, care exercita mari presiuni asupra economiei statului bulgar. De asemenea, autoritatile de la Sofia se tem de posibile viitoare crize ale gazului, care ar putea inrerupe livrarile din Rusia.
Motiunea a fost aprobata cu 140 de voturi "pentru" si 48 "impotriva". Aceasta impinge guvernul bulgar spre negocierea unei prelungiri de viata pentru doua din cele patru reactoare nucleare oprite ale centralei Kozloduy.
Ultimele doua reactoare oprite au o putere de 440 megawati fiecare si au fost scoase din functiune in anul 2006, aceasta fiind o conditie de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana (UE), pentru ca au fost considerate nesigure.
Celelale doua reactoare au fost oprite inca din anul 2002.
Kozloduy este singura centrala nucleara a Bulgariei si continua sa opereze doua reactoare moderne, de productie ruseasca, cu o putere de 1.000 megawati fiecare.