Americanii au renuntat partial la fast-food si revin la o alimentatie mai sanatoasa, chiar si britanicii vor renunta la curry si vor reveni la "fish and chips". Romanii la randul lor au sarmalele cu mamaliga... Pe fondul crizei financiare, noul trend pentru 2009 in materie de gastronomie va insemna reintoarcerea la traditie si la conceptul de "comfort food", mancare ca la mama acasa.
Bucurestiul e pregatit sa-i intampine pe cei care vor sa se reintoarca in sanul bucatariei romanesti, departe de pizza comandata prin telefon, bucati exotice de sushi si burritos de pe meniul restaurantelor mexicane. Restaurantele traditionale romanesti au in meniu toate capriciile copilariei, de la mancare gatita in oalele aburinde ale bunicii pana la placintele pufoase cu mere.
Locanta Jaristea este unul dintre aceste restaurante in care poti scapa de depresia recesiunii, intr-un spatiu de poveste de pe vremea boierilor. Jaristea (str. George Georgescu, nr. 50) are in meniu mancare traditionala romaneasca, boiereasca, iar clientii pot gusta aici ce mancau stra- strabunicii lor, din vremuri apuse cand "la curtea lui Constantin Brancoveanu erau primiti cu fast diplomati din cele patru colturi ale lumii. Bogatia meselor de la curtea Tarii Romanesti rivaliza cu cea a lui Ludovic al XIV-lea", povesteste Kera Calita, proprietara restaurantului deschis in anii '90.
"Retetele din acea perioada au fost transmise din jupaneasa in jupaneasa, din stolnic in stolnic pana le-a gasit librarul Visarion si le-a rostuit in rafturile bibliotecii academice. In 1900 le-a gasit Constantin Bacalbasa care le-a lansat sub numele de "1501 feluri de mancari".
Apoi Pastorel Teodoreanu si Sanda Marin le-au rescris. Multe dintre retetele din cartea Sandei Marin au fost interzise pe vremea comunismului pentru ca erau opulente si prea "occidentale". Dar felurile de mancare boiereasca a