Elvetia este in fierbere inaintea votului din 8 februarie cand populatia va decide daca va reinnoi acordul de libera circulatie cu Uniunea Europeana care se refera, de aceasta data, si la Romania si Bulgaria. In conditiile in care intre 10 si 50 la suta dintre angajatii din sistemul sanitar elvetian sunt straini (si acestia greu de gasit), disparitia lor, in cazul unui vot negativ, ar obliga spitalele sa isi restranga activitatea sau chiar sa inchida sectii. Numarul asistentelor si a medicilor romani din Elvetia este de ordinul sutelor. Medicii vin pe cont propriu: isi trimit, pur si simplu, CV-ul la spitale iar asistentele vin, de regula, prin firme de recrutare, cu contracte de cate 18 luni.
Problema cu referendumul din 8 februarie, spun oamenii de afaceri dar si reprezentanti ai administratiei publice, este ca un posibil vot negativ loveste serios in economia Elvetiei. Si asta pentru ca tara cantoanelor are nevoie ca de aer de mana de lucru venita dinspre tari ca Romania: ieftina, bine pregatita si dornica sa demonstreze.
Sa luam un exemplu: sistemul sanitar. Saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, Asociatia nationala a spitalelor din Elvetia (H+), Asociatia stabilimentelor de ocrotire sociala (CURAVIVA) si cea a institutiilor pentru ingrijirea persoanelor cu handicap (INSOS) trageau un semnal disperat de alarma cu privire la ce s-ar intampla daca “strainii” nu ar mai fi lasati sa lucreze in Elvetia.
Elvetieni se tem de un dezastru
In conditiile in care intre 10 si 50 la suta dintre angajatii din sistemul sanitar elvetian sunt straini (si acestia greu de gasit), disparitia lor, in cazul unui vot negativ, ar obliga spitalele sa isi restranga activitatea sau chiar sa inchida sectii.
“Un NU liberei circulatii a persoanelor ar periclita furnizarea serviciilor medicale” a avertizat consilierul national radic