Asitenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari romi şi personalul medico-sanitar din şcoli au fost lăsaţi fără salariul pe luna decembrie de o ordonaţă de urgenţă.
În judeţul Covasna este vorba despre trei asitenţi medicali comunitari, zece mediatori sanitari şi 25 de cadre medicale din şcoli. Toţi aceştia ar fi trebuit să-şi primească salariile pe 15 ianuarie, pentru luna decembrie.
Până la începutul acestui an, finanţarea pentru salariile acestora s-a făcut din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Covasna, dar de la 1 ianuarie salarizarea a fost trecută în curtea autorităţilor locale, fără ca acestea să aibă cadrul legal efectuării acesto plăţi.
Liderul sindicatului TESA din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Mihai Bureţea, consideră că nu este firesc ca aceşti angajaţi să nu-şi primească salariile din cauza unor neînţelegeri legislative, mai exact pentru că finanţarea retribuţiilor acestora a trecut de la o instituţie la alta.
Directorul executiv al ASP Covasna, Deme Judit, ne-a declarat că a sesizat Ministerul în legătură cu această problemă.
„Sperăm ca în cel mai scurt timp să putem face aceste plăţi, mai ales că este vorba despre salariile pe decembrie şi aceşti oameni au cele mai mici salarii din sitemul sanitar, în jur de 600 – 650 de lei pe lună” ne-a spus Deme.
Potrivit şefei ASP Covasna, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a remis miercuri un comunicat în care anunţa că plata acetei categorii de salariaţi se va face din bugetul miniterului până la jumătatea anului, fără ca sumele necesare acestor plăţi să fie deocamdată viraţi către ASP.
Guvernul României a aprobat ieri propunerea ministrului Sănătăţii de a prelua, temporar, pĂnă la data de 30 iunie, plata drepturilor salariale a acestor categorii de an