Romanii nu sunt un popor vindecat de experienta comunista. Si nici macar aproape de vindecare.
Am avut aceasta dovada odata cu intrarea in vigoare a Legii 208/2008 care ii obliga pe furnizorii de telefonie si Internet sa creeze o baza de date in care sa pastreze timp de 6 luni informatiile de trafic, pe care sa le puna la dispozitia autoritatilor atunci cand exista suspiciunea ca a fost savarsita o infractiune grava.
Se asculta telefonele! Se citesc e-mailurile!, a racnit presa disperata, zgandarind astfel neincrederea cronica a romanilor in autoritati.
Ceea ce s-a spus cu doar jumatate de gura sau nu s-a spus deloc este ca potrivit articolul 1, legea "se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datelor conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat. Prezenta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice."
Asadar, actul normativ nu permite ascultarea telefoanelor sau interceptarea e-mailurilor, operatiuni care raman sub aceleasi reglementari ca pana acum.
Ea va permite autoritatilor doar sa aiba acces la lista celor cu care au discutat sau au corespondat anumite persoane, numarul acestor contacte, locul si momentele in care au fost facute.
De fapt, retelele de telefonie stocau parte din aceste date si pana acum, pentru a raspunde eventualelor reclamatii. Noutatea este ca de-acum ele trebuie pastrate cel putin 6 luni si ca la ele pot avea acces in conditii date si autoritatile. Care e drama nationala?
O astfel de reglementare exista in toata Uniunea Europeana, a fost ceruta printr-o directiva a Comisiei Europene si este necesara pentru combaterea terorismului.
Prin comparatie, in Statele Unite e