Lucrările de reabilitare a uneia dintre „minunile României“ stagnează, la nouă luni de la concesionare. Sursa: Feri Predescu
Cazinoul din Constanţa, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din România, a rămas în paragină. Impozantul edificiu, singurul de gen construit în stil Art Nouveau, arată ca un bătrân mâncat de reumatism şi uitat de lume. Şi-a pierdut strălucirea şi a rămas un simplu imobil jalnic, cenuşiu şi dărăpănat, pustiu şi cu geamuri sparte prin care suflă vântul.
Constănţenii care se plimbă agale pe faleza cazinoului sunt dezamăgiţi de aspectul „trist“ al edificiului. „Mare păcat de cazinoul ăsta, nu cred că se va mai face ceva, parcă n-are noroc, cu criza asta. Numai la aşa ceva nu se gândesc investitorii“, îşi spune părere abătut şi cu voce tare bătrânul Ştefan Munteanu.
„Clădirea asta se autodemolează“
Pe faleza din preajma monumentului, un om fără adăpost se oferă, „contra unui pol, de-o ţuică“, să ne ducă la „domnu’ Gigi“. Este nici mai mult, nici mai puţin decât agentul de pază, care stă într-un birou improvizat şi încălzit cu un mic reşou, chiar la intrarea în clădire. Amabil, domnul Gigi îşi deschide sufletul imediat ce păşim în hol. Nu mai ştie nimic de renovare. Anul trecut au muncit 5-6 muncitori de la o firmă din Medgidia, au venit zilnic din iunie până în septembrie. „Au lucrat la cupolă, s-au băgat vagoane de fier în cupolă, că se fisurase şi, când ploua veneau şuvoaiele de apă, pe scările astea, până aici, la parter“, spune paznicul.
Ne lasă singuri, să vizităm şi să fotografiem încăperile. „Au mai fost şi studenţi la Arhitectură care s-au rugat să-i las, mi-a fost milă de ei, a venit şi un turist plecat din România acum 25 ani şi m-a rugat să-l las să vadă candelabrul din fostul cabaret“, povesteşte el. „Nu mai e mult şi, dacă nu se repară, clădirea asta,