Cauzele sunt inrautatirea situatiei financiare a companiilor si inmultirea disponibilizarilor.
Numarul angajatilor pentru care companiile nu platesc contributii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) a crescut semnificativ in ultima perioada, apropiindu-se de 1,2 milioane in noiembrie, cu circa 300.000 mai mult decat in aprilie anul trecut, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii (CNPAS).
Contributiile pentru noiembrie au fost virate la fonduri in ianuarie, existand un decalaj de doua luni intre plata salariului si plata sumei aferente catre fondurile de pensii.
Angajatii pentru care nu se platesc constant contributii vor avea o pensie mai mica, deoarece se acumuleaza mai putini bani in conturile lor. Care sunt cauzele acestei tendinte?
"Este o intrebare pe care ne-o punem si noi, administratorii, si am ridicat-o si Casei Nationale de Pensii. Raspunsul este ca nu stim sigur, pentru ca nu avem suficiente informatii. Putem presupune ca este vorba de presiunea pe care o simt angajatorii pe lichiditati, ceea ce a dus la cresterea numarului intarzierilor la plata contributiilor", afirma Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, cel mai mare jucator de pe piata, care administreaza pensia a peste 1,5 milioane de angajati. Din acestia, pentru aproape 23% angajatorii nu au platit contributii in ultima luna.
La nivelul intregii piete, ponderea clientilor carora nu le intra constant bani in conturi s-a majorat de la 21% in aprilie la aproape 26% in noiembrie. Fondurile de pensii au in prezent peste 4,5 milioane de clienti, angajati cu varste de pana la 45 de ani.
"Criza a inceput sa se resimta in noiembrie, cam de atunci au inceput disponibilizarile si pentru tot mai multi angajati nu s-au platit contributii. Incepe sa creasca dezordinea financiara, o parte din firme au intrat in colaps si nu isi mai platesc da