Un regal pentru cinefili, indiferent de varsta lor biologica. In urma cu sase ani, a fost publicata prima editie a Dictionarului universal de lungmetraje cinematografice (filme de fictiune) semnat de celebrul critic de film Tudor Caranfil. De curand, a aparut si editia a treia, revazuta si adaugita. Tot la Editura Litera international.
Un cartoi de aproape 1.200 de pagini, format mare si care, cum insusi autorul spune, nu este „neutru, distant, academic, ci partinitor si patimas, ca si critica pe care autorul a practicat-o, in presa, o intreaga viata, ca si in emisiunile TV care au precedat aceasta carte". Un dictionar care seamana cu un fel de jurnal intim, in care autorul polemizeaza adesea cu judecatile general stratificate, propunand propria ierarhie calitativa. „Din intreaga istorie a cinematografiei mondiale, am retinut – de regula – doar filmele care s-au inscris ca reper in laboriosul proces de cristalizare si dezvoltare a limbajului celei de-a saptea arte."
Pentru ca nu putea face un dictionar exhaustiv si nici nu si-a propus asa ceva, Tudor Caranfil a selectat, de la inceputurile cinematografului si pana astazi, 10.500 de titluri, primele criterii de filtrare fiind genul si durata filmelor (deci lungmetraje). Limitele inevitabile ale volumului l-au facut pe autor sa eludeze operele de animatie, genul documentar si chiar cele mai multe dintre filmele TV. Prin forta lucrurilor, productiile din ultimele decenii sunt mai numeroase decat cele din anii 30.
Volumul mai cuprinde un indice de realizatori si unul de actori, un index al titlurilor romanesti la filme straine si unul al adaptarilor cinematografice ale autorilor unor opere literare.
Un regal pentru cinefili, indiferent de varsta lor biologica. In urma cu sase ani, a fost publicata prima editie a Dictionarului universal de lungmetraje cinematografice (filme de fictiune) semn