Pentru a asigura plata pensiilor in acest an, statul va trebui sa subventioneze bugetul asigurarilor sociale cu 10-11 miliarde lei (2,5-2,75 miliarde euro), potrivit estimarilor specialistilor.
Astfel, in acest an, circa 23-28% din volumul pensiilor nu se va acoperi din contributii, ci prin subventii de la bugetul statului. Cresterea ponderii pensiei in salariul mediu brut, concomitent cu reducerea contributiilor pentru pensii, a trecut bugetul asigurarilor sociale de pe excedent pe deficit.
Situatia din Romania nu este singulara, e chiar una normala, deoarece majoritatea tarilor acorda subventii importante pentru plata pensiilor de stat.
Potrivit analistilor Citibank, in 2009, deficitul bugetului de pensii va depasi 2% din produsul intern brut (PIB), echivalentul a peste 11 miliarde lei, conform PIB-ului estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Pana in luna septembrie 2008, bugetul asigurarilor sociale a inregistrat un relativ echilibru – pensiile erau egale cu contributiile. Din octombrie 2008 insa, cand valoarea punctului de pensie a urcat cu 20%, la 697,5 lei, pensiile platite au depasit cu 500 milioane lei lunar contributiile virate la bugetul asigurarilor sociale. De asemenea, o noua majorare cu 9,5% a valorii punctului de pensie – care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, dar a fost amanata pana la publicarea legii bugetului pe 2009 – va presupune un efort suplimentar de peste 300 milioane lei lunar. Numai din aceste doua majorari, plata pensiilor necesita subventii de circa 800 milioane lei lunar sau de aproape 10 miliarde lei pe intreg anul. Mihai seitan, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii (CNPAS), recunoaste ca nici in prezent contributiile nu acopera pensiile, iar o noua crestere cu 9,5% a pensiilor va adanci deficitul bugetului asigurarilor sociale cu circa 700 milioane lei lunar. @N_P