Dezbaterea "Romaniei libere", deschisa ieri, pe marginea situatiei romilor din Romania continua astazi cu povestea zidului de la Tarlungeni, judetul Brasov. Urmatorul episod va aparea luni, 26 ianuarie, cu o poveste despre segregare si saracie in comunim si in capitalism, la Geoagiu, judetul Hunedoara. Pe pagina de internet veti putea viziona, si astazi, si luni, cate un film realizat in aceste comunitati de reporterii "R.l."
Avand in vedere interesul deosebit starnit de dezbaterea lansata de Romania libera, precum si numarul foarte mare de cititori care ne-au semnalat situatii conflictuale in comunitatile lor, intre romani si romi, ii invitam pe toti cei care doresc ca aceste situatii conflictuale sa fie documentate de ziaristii nostri sa ne trimita un e-mail pe adresa laurentiu.mihu@romanialibera.ro
» La cativa kilometri de Brasov, in satul Tarlungeni, 1.100 de romi traiesc separati de romani si de maghiari. Separati la propriu, de un zid ridicat de Primarie acum mai bine de un an si jumatate. Bariera, inalta de trei metri, a nascut frustrari si revolte, pentru ca romii sunt nevoiti sa foloseasca o ruta ocolitoare pentru a ajunge la scoala sau la magazin.
» De cealalta parte, vecinii – 700 de romani si 1.900 de maghiari - considera ca zidul din beton ramane singura solutie pentru o viata linistita si tihnita, chiar daca unii recunosc ca aduce a monument inchinat segregarii etnice.
Comunitatea romilor din tarlungeni e cunoscuta drept una de "lacatari" in care oamenii se ocupa, in mare parte, cu reconditionarea mobilierului vechi. Totul a inceput cu ani in urma, cand localnicii au intrat in legatura cu o retea ce colecteaza si reconditioneaza mobila. Pornind de aici, romii din Tarlungeni au mirosit rapid ca-i rost de afacere si au inceput ei insisi sa confectioneze care, juguri, hamuri si fantani, toate impregnate