In ciuda sperantelor provocate de instalarea noului presedinte american, sistemul financiar american continua sa fie atacat din toate partile. La 4 luni de la caderea Lehman Brothers, citadela cladita timp de un secol pe Wall Street e inca intr-o pozitie atat de precare incat nationalizarea generalizata pare multora o varianta, nu numai posibila ci chiar probabila.
Ultimele doua saptamani au adus din nou in prim plan slabiciunile sistemului financiar global, cu noi pierderi record pentru banci din Marea Britanie, Statele Unite, Japonia, si Corea de Sud. In Europa, 8 dintre cele mai mari banci au solicitat in urma cu 2 zile un ajutor coordonat al Uniunii Europene pentru pietele bancare din estul continentului, dupa ce tarile din Vest au primit deja un ajutor consistent.
Pe Wall Street, sezonul de raporturi trimestriale continua sa produca panica printre investitorii in companiile financiare. Bancile comerciale devenite conglomerate financiare Bank of America, Royal Bank of Scotland, si altele sunt in prag de nationalizare. Chiar si dupa ce guvernul a declarat ca va acoperi o parte din pierderile acestora, Bank of America si Citigroup au inca nevoie de o infuzie de capital de circa 150 de miliarde de dolari. Pe scurt, dintre cei trei giganti financiari care domina piata financiara americana: Citigroup, Bank of America si JP Morgan Chase, numai cel de-al treilea nu a fost silit inca sa solicite in mod explicit ajutorul guvernului federal.
Pentru bancile de investitii ramase inca in viata, Goldman Sachs si Morgan Stanley, situatia este in continuare dramatica. Dupa ce au concediat mii de angajati si au taiat cu cel putin 50% bonusurile celor ramasi, cele doua institutii sunt asteptate sa anunte noi pierderi masive la sfarsitul acestui trimestru. Aceste asteptari sunt reflectate in pretul actiunilor acestora, care cocheteaza cu minimele istorice.