In timp ce America este prea ocupata cu curatenia in propria ograda (si in cea a irakienilor si afganilor), iar Rusia inca nu si-a revenit la "gloria" din perioada sovietica, China isi intinde, pe muteste, influenta in "fiefurile" altora: America Latina si Africa.
Luna aceasta, China a devenit al 48-lea membru al Bancii Inter-American Development, un moment crucial din punct de vedere diplomatic, care arata ponderea implicarii chineze intr-o regiune care pana acum era "locul de joaca" al americanilor.
Astfel, pe tacute, China a devenit al 22-lea membru care imprumuta bani tarilor din America Latina.
In ultimii ani, legaturile comerciale si mai ales politice ale Chinei cu aceasta regiune au tot crescut ca importanta - in general, chinezii cumpara de aici produse agricole si materii prime si au o piata de desfacere pentru bunurile produse de ei, binecunoscutele "chinezisme".
China a devenit al treilea partener comercial al Americii Latine, dupa SUA si Europa. Deocamdata insa, nu se constata o crestere similara in ceea ce priveste influenta politica, deoarece statele din regiune sunt prea ocupate sa se consolideze si sa-si intareasca relatiile bilaterale cu vecinii.
Este de asteptat insa ca influenta Beijingului sa creasca pe masura ce se intensifica si schimburile comerciale, acesta fiind primul pas spre "colonizarea" de tip chinez.
In Africa, China este si mai bine "insurubata", economic si politic. Totalul schimburilor comerciale intre China si "continentul negru" (care in acelasi timp este si cel mai sarac continent), s-a ridicat anul trecut la peste 30 de miliarde de euro, adica de sase ori mai mult decat in 2000.
China cumpara acum o treime din necesarul de petrol din Africa (Angola, Sudan si Nigeria), detine mine in Zambia, fabrici de textile in Lesotho, cai ferate in Uganda, achi