Peste 2,3 milioane de contracte individuale de munca au fost desfiintate in mediul privat anul trecut, cu 8% mai multe fata de 2007, arata datele de la Inspectia Teritoriala de Munca (ITM).
Contractele de munca sunt desfiintate prin concediere, prin acordul partilor sau prin atingerea varstei de pensionare, potrivit Codului muncii, insa nu exista statistici cu privire la ponderea fiecarei categorii in totalul contractelor de munca care au incetat. Companiile si organizatiile din mediul privat au incheiat de-a lungul anului trecut 2,37 de milioane de noi contracte individuale de munca, cu 117.800 mai putine decat in 2007, cand au fost deschise circa 2,5 milioane de contracte individuale de munca. Angajatorii privati au incheiat astfel 6.580 de noi contracte de munca zilnic si aproape 200.000 de contracte lunar in 2008.
Datele de la ITM cu privire la contractele de munca nou-create se refera atat la angajatii care abia au intrat pe piata muncii si se afla la primul contract, cat si la cei care au deja un job si incheie un al doilea contract munca. Codul muncii nu stabileste o limita a numarului de contracte pe care le poate avea un angajat, insa cea mai intalnita situatie este cea in care un angajat are un contract individual de munca full-time si incheie un al doilea contract in regim part-time.
"In evidenta noastra sunt inregistrate doar contractele individuale de munca din mediul privat. In ceea ce priveste contractele de la stat, acestea sunt centralizate in cadrul fiecarei institutii in parte sau la inspectorate judetene", spun reprezentantii ITM.
La inceputul lunii noiembrie, la Inspectia Muncii erau inregistrate 6,2 milioane de contracte de munca active in mediul privat.
In conditiile in care in 2008, numarul salariatilor din economie ajunsese la aproximativ 5 milioane in 2008, iar peste un milion sunt angajati la stat, inseamna ca