În lipsa unui buget de stat pe acest an clar trasat şi a unor măsuri anticriză concrete, moneda naţională va continua să se deprecieze, cred analiştii economici. Sursa: Mediafax
Ieri, leul a atins un nou minim istoric, de 4,3127 lei/euro, curs de re ferinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR). Aceasta este cea de-a treia şedinţă consecutivă în care moneda naţională „sparge“ recordul negativ al deprecierii.
„Leul este clar vulnerabil. Mai ales acum când prognozele UE legate de deficitul bugetar sunt foarte pesimiste, de 7,5% din PIB. Diferenţa este foarte mare având în vedere că guvernul estima un deficit de 2-2,5%“, ne-a declarat analistul economic Radu Limpede. Acesta consideră că un buget bine trasat va face ca leul să nu mai fie atât de vulnerabil. „Este posibil ca moneda noastră să mai alunece şi apoi să-şi revină. Cu toate acestea este greu de spus ce se va întâmpla“, crede analistul, care estimează că un euro va ajunge în primăvară să valoreze 4,4 lei.
„Pentru acest an mă aştept ca euro să fie undeva în jurul mediei de 4,2 lei, poate chiar 4,1 sau 4 lei, dar nu cred că vom fi atât de norocoşi să urce moneda noastră la 3,8 lei, cum estimau unele bănci“, a mai spus Radu Limpede.
BNR, colacul de salvare
Deprecierea leului nu este influenţată numai de evenimentele de pe plan intern. „Scăderea ţine şi de regiune. După cum s-a văzut, toate monedele din zonă au avut de suferit în ultima vreme, mai ales zlotul. În ultima vreme privim BNR ca pe un colac de salvare“, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. El spune că în momentul de faţă se fac atât de multe estimări pe deficitul bugetar, pentru că încă nu se ştie nimic concret despre proiect.
„Bugetul şi măsurile clare ar putea influen ţa pozitiv evoluţia leului. Ce ţine de guvern, dacă se vor face investiţii, dacă vom reuş