Directiva europeana care prevede retinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice a fost transpusa in legislatia a 21 de tari din Europa. In patru tari legile care prevad retinerea datelor sunt contestate. Pana in prezent, doar in Bulgaria instantele de judecata au dispus modificare legislatiei. Directiva retinerii datelor face parte dintr-un plan amplu de combatere a terorismului, plan adoptat de Uniunea Europeana dupa atacurile din Londra si Madrid.
Directiva a fost transpusa in legislatiile unor tari precum Ungaria, Franta, sau Italia cu diferite variatiuni legate de durata de pastrare a datelor, cine are dreptul sa le acceseze si ce categorii de medii electronice pot fi urmarite. Pentru a urmari legile prin care a fost adoptata directiva, clik aici.
Dupa adoptarea directivei in 2006, peste 15 tari au solicitat prelungirea termenului de transpunere in legislatia nationala, termen care era initial fixat pentru anul 2007.
Directiva Europeana a fost contestata la Curtea Europeana de Justitie de catre Irlanda in anul 2006. In alte patru state, Germania, Bulgaria, Ungaria si Cehia, legile care au transpus directiva au fost atacate in instantele interne.
Germania. La 1 ianuarie 2008 legislatia care transpune directiva europeana a fost atacata la Curtea Constitutionala Federala a Germaniei de catre Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung, o asociatie care militeaza pentru drepturile si libertatile cetatenesti. Potrivit propriei pagini de Internet, contestarea legii a fost sustinuta de peste 30.000 de petitii.
Asociatia germana a contestat legislatia pe motiv de neconstitutionalitate si incalcare a dreptului la viata privata. Procesul se afla inca pe rolul instantei germane. In ultimele doua luni au fost organizate o serie de proteste publice care vizau aplicarea legii ret