După accidente, mâna trebuie să păstreze capacitatea de a întinde degetele adunându-le în palmă. Numai astfel poţi apuca o foaie subţire sau lucruri fine.
De asemenea, trebuie consemnată mobilitatea tendoanelor ce mobilizează oasele. Prof. Andrei Firică, şef de şcoală în ortopedie, explică medicina specializată strict pe mână, adică de la încheietura pumnului până la vârful degetelor.
Tendoanele flexoare şi extensoare, ce îndoaie şi întind degetele, realizează cârligul degetelor. Acestea sunt tendoane de forţă cu care cari şi greutăţi sau faci orice lucrare ce implică forţa. Celelalte tendoane sunt muşchii aflaţi printre oasele palmei ce folosesc în mişcările de fineţe, de exemplu în scris. Ştiţi câte procese complicate şi de fineţe se petrec în degete şi palmă în timpul scrisului unei litere? Tuturor acestor muşchi, de fapt, tendoane, medicina trebuie să le păstreze mobilitatea după accidente sau boli. Un alt semn distinct al mâinii este pielea. Ei bine, pielea ce acoperă mâna nu e prevăzută cu rezerve. Chirurgul nu poate muta o fâşie de piele dintr-o parte în alta a mâinii ca, de exemplu, la coaste, la spinare etc. Orice reparare a pielii de pe mână necesită un transplant de piele de pe alte porţiuni ale corpului. De menţionat că cele mai sensibile terminaţii nervoase din tot corpul omenesc se află pe vârfurile degetelor. Trebuie păstrată riguros sensibilitatea din vârful degetelor ca omul să pipăie, să simtă etc. De aceea, este grav când gospodina, în timpul gătitului, îşi taie buricul degetului cu cuţitul. Este o situaţie complicată şi la accidentele ce lovesc vârful degetelor, unde trebuie să intervină chirurgia plastică. Accidentele şi necazurile la mână se pot clasifica în două capitole: fracturi cu ruperea oaselor la mână, adică a oaselor din palmă şi din degete, iar a doua categorie o reprezintă infecţiile.