Sefa Delegatiei PNL din Parlamentul European, Renate Weber, se afla luna aceasta in Bolivia, in calitate de Sefa a Misiunii UE de monitorizare a referendumului constitutional programat pentru data de 25 ianuarie 2009. Referendumul constitutional se va desfasura duminica in Bolivia, una dintre noile prevederi referindu-se la alegerea judecatorilor si procurorilor prin vot popular. Weber este primul eurodeputat roman caruia Comisia Europeana i-a incredintat conducerea unei misiuni UE de observare a procesului electoral dintr-o tara terta.
Rep: Cum ati primit aceasta insarcinare? Renate Weber: La sfarsitul lunii septembrie am fost aleasa presedinta delegatiei Parlamentului European care a monitorizat referendumul constitutional din Ecuador. Chiar ma simt onorata, pentru ca de data aceasta e o misiune a UE, numirea este facuta de comisara Benita Ferrero-Waldner si nu mai stiu un alt eurodeputat care sa se fi bucurat de o asemenea incredere din partea Comisiei Europene in doar un an de activitate in PE. Aici este un program infernal, este obositor, dar este extrem de interesant, asa ca si satisfactia e pe masura.
Rep: Care sunt interesele Uniunii Europene intr-o tara din America Latina? RW: Interesul pe termen lung al UE este asigurarea stabilitatii politice, economice si sociale a Boliviei. Nu e doar cazul Boliviei, ci si al altor tari din America Latina. In decembrie 2008 ministrul bolivian de Externe, David Choquehuanca, a fost la Bruxelles, iar cu acea ocazie s-a semnat protocolul privind cooperarea dintre UE si Bolivia pentru perioada 2007 - 2013, document care prevede o asistenta financiara de 234 milioane euro din partea UE.
Cooperarea se va concentra pe crearea de activitati economice durabile, lupta impotriva productiei ilicite si a traficului de droguri si gestiunea echilibrata a resurselor naturale. Statistic, UE este al patrulea partener