Alexandra Oancea, fetiţa de 4 ani care şi-a pierdut viaţa în urma unei operaţii de polipi, a fost supusă şi unei intervenţii stomatologice, fără acordul familiei. „După ce eu am plecat din sala de operaţie, colegul meu s-a uitat la dinţii ei. Exereza este ca şi cum ai scoate un fir de păr şi nu sângerează. Colegul meu a zis că n-ar fi rău să se uite şi în gura fetiţei, dacă tot dormea. În sala de operaţie nu exista freză, şi atunci s-au folosit de o chiuretă“, a explicat profesorul Albu.
Concluzia anchetei în cazul fetiţei de 4 ani care a murit în urma unei banale operaţii de polipi a scos la iveală o practică medicală pe cât de frecventă, pe atât de halucinantă. În timpul operaţiei, efectuată sub anestezie totală, Alexandra Oancea, din Cluj-Napoca, a fost supusă şi unei intervenţii chirurgicale stomatologice, realizată fără acordul familiei.
Raportul medico-legal efectuat în cazul decesului Alexandrei Oancea, din Cluj-Napoca, arată însă, sec, că nu rezultă elemente de malpraxis, decesul survenind în urma unui şoc anafilactic şi a unor complicaţii postoperatorii, „posibile şi imprevizibile“.
Dacă tot dormea, s-a gândit să se uite şi în gura ei
Intervenţia stomatologică inclusă în raport - „exereza dentinei neviabile şi aplicarea unei bulete de vată cu tricoezol“ - nu fusese menţionată, la momentul decesului, de Silviu Albu, medicul ORL care a efectuat operaţia de polipi. „Ca să fie pe înţelesul tuturor, i s-a răzuit smalţul dintelui şi s-a lucrat la o carie. Probabil s-a înlăturat o parte din dentină, adică un ţesut osos care formează pulpa dintelui“, a explicat profesorul Radu Vieru, de la Institutul de Medicină Legală Cluj.
„După ce eu am plecat din sala de operaţie, colegul meu s-a uitat la dinţii ei. Exereza este ca şi cum ai scoate un fir de păr şi nu sângerează. Colegul meu a zis că n-ar fi rău s