Anul I, nr. 1, Ianuarie 1989
În primele zile ale primului an de libertate, Petre Mihai Băcanu a primit la redacţie vizita generalului Mihai Chiţac. "Începusem să scriem despre el, ne-a explicat domnia sa cum a intrat, după Revoluţie, în posesia matriţei folosite la realizarea samizdatului, mi-a dat telefon că vrea să avem o discuţie. Nu aveam timp, l-am primit pe la 12 noaptea. Cât eram cu el a venit un ofiţer de la Cercetări Penale care avea în grijă obiecte, nu înscrisuri, şi mi-a adus matriţa. El mi-a spus că şi maşina mea de scris e tot acolo. Atunci Chiţac i-a spus să-mi aducă înapoi şi maşina. Încerca să ne intre în graţii. Practic, Chiţac a restituit matriţa. Am ţinut-o în redacţie." Acum, tiparniţa improvizată de Petre Mihai Băcanu este expusă în Muzeul Presei de la Washington.
Redăm în continuare conţinutul primei pagini din ziarul clandestin România. După cum a povestit şi Petre Mihai Băcanu, textele conţineau însă greşeli, ce n-au mai apucat să fie corectate. În varianta din 1989, toate articolele apar semnate "R". Autorii fiecărui material au fost devoalaţi în primele zile după Revoluţie. Astfel, "Am ales România" fusese scris de Mihai Creangă, "Am crezut" de Anton Uncu iar "Ce vrem noi" de Petre Mihai Băcanu. Alături de acestea, ziariştii au mai ales un citat din Mihai Eminescu despre tiranie şi demagogie şi un altul, aparţinându-i lui Panait Istrati.
Am ales "România"
pentru că numele sfânt al ţării şi viitorul ei sunt mai presus de orice.
pentru că, înjosită şi sărăcită în această epocă cacofonică, ţara poate şi trebuie să-şi revină din letargie, regăsindu-şi demnitatea şi prosperitatea pe care le merită.
pentru că doar numele ţării şi nu al unui partid, necum al unei persoane, ar uni iar toate energiile, ideile şi speranţele noastre.
Am ales ianuarie @N_