„Evenimentul zilei“, singurul ziar românesc care a pătruns în Gaza după încetarea ostilităţilor, vă arată efectele războiului dintre Israel şi luptătorii Hamas. Sursa: Oana DobreSursa: Oana DobreSursa: Oana Dobre
1 /.
După 22 de zile de teroare, Gaza City este oraşul în care exploziile continuă să vibreze chiar şi după ce bombele au tăcut. Din bucătăriile în care oamenii au petrecut nopţi albite de lumina bombardamentelor, până în centrul oraşului în care nu mai există decât plăci de beton care te fac să crezi că cineva a aruncat clădirile într-un mixer uriaşcare le-a tocat de n-a mai rămas piatră lângă piatră.
Oraşul-simbol al Palestinei este, acum, locul în care uitarea şi iertarea sunt cuvinte interzise. Cele şapte zile ale armistiţiului oficial încă nu s-au scurs, dar dimineţile încă mai încep în bubuituri de proiectile aruncate de pe mare, după care urmează rafale de kalaşnikov prin care luptătorii Hamas semnalează că nici nu au murit, nici nu se predau. Viaţa încearcă totuşi să-şi croiască din nou un drum, ocolind ruinele, du rerea şi spaima, iar oamenii, chiar şi atunci când au rămas schilodiţi pe viaţă la 18 ani, sunt recunoscători pentru fiecare zi, chiar dacă o încep şi o termină pe patul unui spital.
Luptătorii Hamas numără răniţii
În Gaza City, doar patru instituţii mai funcţionează: poliţia, pompierii, televiziunea şi spitalele. Şcolile au devenit tabere de refugiaţi. Casele rămase în picioare sunt vizate de militanţii Hamas, despre care televiziunile spun că îşi caută alte spaţii în care să-şi reia activităţile întrerupte de ofensiva israeliană.
Cel mai animat loc este acela în care moartea îşi găseşte şi cel mai uşor adăpost: Spitalul Shifa. Aici au ajuns cele mai multe victime. Nimeni nu mai ştie câţi oameni au murit şi nici câţi urmează să mai moară în clădirea în care miroase a sâ