Am comentat si cu alte ocazii datele Eurobarometrului, cercetare sistematica a opiniei publice intreprinsa bianual de catre Comisia Europeana. Eram obisnuiti sa constatam ca romanii se diferentiaza de majoritatea europenilor printr-un grad ridicat de optimism. Ultimul raport al Eurobarometrului, analizat pentru Romania, ca de obicei, de catre profesorul Dumitru Sandu, prezinta fotografia starii opiniei publice intr-un moment deosebit de interesant: inceputul lunii noiembrie 2008. Era momentul in care depresia economica incepuse sa se faca simtita in Vestul Europei, iar romanii se aflau in plina campanie electorala, asaltati, pe de o parte, de promisiunile de bunastare ale partidelor si, pe de alta parte, de stirile ingrijoratoare despre un viitor tulbure.
Valul de pesimism generat de inrautatirea climatului economic i-a afectat profund pe europeni: comparativ cu primavara aceluiasi an, indicele optimismului personal a scazut, la nivel european, cu 8 puncte procentuale. In aceleasi sapte luni – constata raportul –, populatia Romaniei a cunoscut cel mai puternic regres al optimismului din ultimii cinci ani, de la 44% in primavara la 29% in toamna. Cu alte cuvinte, desi datele obiective indicau ca, pana in momentul respectiv, romanii fusesera mai putin afectati din punct de vedere economic (indicatorii economici ai lunii octombrie erau pozitivi), starea lor de spirit a cunoscut o depreciere mai pronuntata decat in tarile care simteau deja efectele depresiei.
Ca o caracteristica a angoaselor romanilor in fata pericolului iminent, constatam ca ei apreciau pericolele ca fiind, mai degraba, iminente pentru tara in general (31% cred ca situatia economica a Romaniei va fi mai proasta in urmatoarele 12 luni si 28% ca situatia locurilor de munca va fi mai proasta) decat pentru ei personal (21% se asteapta la o degradare a vietii lor, 24% – la inrautat