Deputatii spun una si fac alta. Daca presedintele forului legislativ, Roberta Anastase, a anuntat cu surle si trambite ca alesii vor strange cureaua din cauza situatiei economice, mergand pe linia austeritatii comunicate de Guvernul Boc, proiectul bugetului pe 2009 nu arata a fi unul de criza. Documentul, a carui dezbatere a fost reprogramata pentru sedinta de luni, arata ca deputatii isi propun sa cheltuiasca cu peste 22 la suta mai mult fata de anul precedent, cresterile concentrandu-se pe cheltuielile de personal, dar si pe obiective de investitii precum complexul de cazare al parlamentarilor sau amenajarea unei sere destinate depozitarii si intretinerii plantelor ornamentale.
Daca in 2008 bugetul realizat de Camera Deputatilor a fost de 247.216 mii lei, pe 2009 alesii isi propun un buget de 302.479 mii lei, din care nu mai putin 191.675 mii lei sunt banii prevazuti pentru salarii si indemnizatii. Austeritatea despre care vorbeau oficialii Camerei poate avea acoperire in realitate doar prin raportare la proiectul initial propus la sfarsitul legislaturii trecute, atunci cand cresterea fata de 2008 era estimata la 50 la suta, chestorii forului legislativ cerand un buget de 400.000 mii lei. Dincolo de declaratiile oficiale, se gasesc argumente pentru a justifica sumele propuse, plecand de la cresterea salariilor deja decisa si ajungand pana la explicatii legate de plata indemnizatiilor tranzitorii, la care forul legislativ nu va renunta, chiar daca presedintele acestuia sugera recent o astfel de posibilitate.
Modelul guvernamental al reducerilor de personal nu va fi urmat si de Camera Deputatilor, astfel incat cele 191.675 mii lei cheltuieli pentru personal sunt puse pe seama cresterilor salariale acordate anul trecut, in conditiile in care nu vor avea loc concedieri. Un alt motiv ar fi acela ca a crescut cu doi numarul de deputati, iar cei