Printre leacurile de sanatate despre care se vorbeste foarte putin se numara remediile cu cald si rece, desi in lumea satelor noastre sunt folosite frecvent si azi. Cine nu recurge, in caz de nevoie, la sarea incalzita, la prisnitele cu fan oparit, la cataplasmele cu cartofi fierti sau mamaliga fierbinte?
Desi mai putin cunoscute, remediile reci sunt si ele variate si numeroase, mai ales cele pe care iarna ni le ofera nemijlocit: zapada si gheata. Chiar si in marile spitale si clinici de azi, cand in arsenalul stiintei sunt multe medicamente pentru anestezie, se mai folosesc si recipiente cu gheata pentru micsorarea hemoragiei si a durerilor in zonele operate. Mai ales la popoarele nordice, alternanta cald-rece este o practica la mare moda si azi. In Scandinavia, dar mai ales in Rusia, sauna si baia cu aburi sunt urmate de bai in apa rece ca gheata sau de frictionari cu zapada.
Medicina contemporana a constatat ca la variatii mari de temperatura sistemul imunitar se intareste, printr-o antrenare specifica a organismului. In contact cu aburii fierbinti, porii pielii se deschid, vasele sanguine se dilata. In schimb, o "lovitura rece" provoaca incordarea musculara, vasele se contracta brusc. Un asemenea contrast termic contribuie la profilaxia aterosclerozei, hipertensiunii, la calirea si intinerirea organismului.
Zapada
Daca inca nu sunteti pregatiti moral pentru salturi in troienele de omat, caliti-va fizic, formand bulgarasi de zapada cu mainile goale, fara manusi. Dupa primul bulgare, bagati-va palmele in manusi de lana, ca sa le incalziti.
Bulgarii de zapada "calesc" Apoi procedati progresiv. Faceti doi bulgari, apoi trei. Dupa ce-ati ajuns la 5-6 bulgari, nu va incalziti imediat mainile, lasati-le umede cateva minute. Procedura de calire este buna pentru toate varstele.
* Dureri in articulatia femurala. Intr-