Absolvenţii universităţilor ieşene au job-urile la care au visat, însă în străinătate. Tot mai mulţi tineri moldoveni îşi propun să părăsească ţara imediat după terminarea facultăţii. Ei simt că nu se pot realiza profesional aici, dar şi că nu vor fi plătiţi pe măsura eforturilor. Banii şi prestigiul nu le pot stinge însă dorul de casă, de familia şi prietenii pe care i-au lăsat în urmă.
Pe Sergiu Marius Talin l-au fugărit din ţară salariile de mizerie, precum şi gândul că va locui cu părinţii tot restul vieţii.
După ce a terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi, Sergiu a lucrat la diverse firme, dar perspectivele erau sumbre.
„Am plecat pentru că nu reuşeam să mă descurc, pentru că salariul nu-mi ajungea până la sfârşitul lunii, iar ideea de a sta acasă la mama, nu era pe gustul meu”, povesteşte tânărul.
Acesta a luat drumul Italiei şi s-a stabilit la Milano, unde s-a angajat la divizia informatică a băncii Intesa-SanPaolo. Este foarte mulţumit de slujba sa, deşi nu este exact pe domeniul în care s-a specializat în facultate.
Irina vinde sucuri în deşert
Irina Iacobescu, din Suceava, a absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, iar de patru ani şi jumătate este manager la Refreshments Company din Dubai, firmă care distribuie băuturi răcoritoare în Orientul Mijlociu.
Ea coordonează campaniile de promovare în zonă, pe toate canalele de distribuţie. A lucrat şi în ţară, timp de şase ani, tot în domeniul serviciilor, la Bucureşti. A plecat, dezamăgită fiind de modul în care îşi tratează angajaţii patronii din ţara noastră.
Radu lucrează în industria aerospaţială
Unii tineri încearcă să-şi construiască mai întâi o carieră aici, dar se simt descurajaţi, iar întemeierea unei familii complică şi mai mult lucrurile. Radu