Calvarul bursier al bancilor britanice a continuat si in aceasta saptamana, in ciuda lansarii unui al doilea plan de salvare, iar investitorii sunt ingrijorati de pierderile masive suferite de RBS, care ar putea atrage noi nationalizari ale institutiilor financiare. In saptamana care tocmai s-a incheiat, premierul briatnic Gordon Brown si cancelarul sau Alistair Darling au anuntat un nou plan de masuri pentru revigorarea sistemului financiar, plan care a fost insa eclipsat de pierderile monument
Calvarul bursier al bancilor britanice a continuat si in aceasta saptamana, in ciuda lansarii unui al doilea plan de salvare, iar investitorii sunt ingrijorati de pierderile masive suferite de RBS, care ar putea atrage noi nationalizari ale institutiilor financiare.
In saptamana care tocmai s-a incheiat, premierul briatnic Gordon Brown si cancelarul sau Alistair Darling au anuntat un nou plan de masuri pentru revigorarea sistemului financiar, plan care a fost insa eclipsat de pierderile monumentale suferite de Royal Bank of Scotland.
De asemenea, statul a hotarat sa majoreze capitalul detinut la banca din Edinburgh, ce a luat fiinta in 1727. Rezultatul a fost ca actiunile bancii s-au prabusit pe bursa cu mai mult de doua treimi.
Mai mult, banca Lloyds Banking Group, infiintata din fuzionarea HBOS cu Llyods TSB si detinuta de stat in proportie de 43%, a pierdut luni o treime din valoare chiar in cursul primei zile de tranzactionare, investitorii vazand in ea o candidata perfecta pentru o nationalizare in proportie de 100%.
Aceeasi soarta a avut-o si Barclays, care a pierdut pe Bursa, jumatate din valoare, in mai putin de o saptamana. John Varley, seful acestei banci, a declarat ca cifrele vor arata ca banca a avut profit in 2008, insa a lasat sa se inteleaga faptul ca va face un nou apel la fondurile publice. @