Tarta de cartofi
Ingrediente (pentru 6 bucati): 1 kg cartofi, 50 g unt topit, 2 linguri de masline, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja si se taie felii cat se poate de subtiri. Se clatesc sub jetul de apa rece, pentru a se inlatura surplusul de amidon, si se zvanta foarte bine cu hartie absorbanta, ca sa devina crocanti. * Se amesteca untul topit cu uleiul, se pune jumatate deoparte, iar cealalta jumatate se imparte in doua tigai mici (diametrul: circa 16 cm). Se aseaza feliile de cartofi in cele 2 tigai (in forma de rozeta, incalecandu-se), se condimenteaza puternic cu sare si cu piper si se stropesc cu amestecul de unt si ulei pus deoparte. * Se prajesc 15 minute la foc potrivit, pana ce se rumeneste partea de jos si devine crocanta. * Se rastoarna tarta pe o farfurie sau pe un capac plat si apoi inapoi in tigaie si se prajeste in continuare pana ce se rumeneste si pe partea aceasta (in interior, cartofii trebuie sa ramana moi). * Se taie tartele in cate 3 bucati si se servesc fierbinti.
Macaroane cu usturoi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 75 g paine alba veche, 400 g macaroane subtiri, 100 ml ulei de masline, 2 catei de usturoi taiati felii subtiri, 1 1/2 lingurita oregano, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare: * Se indeparteaza coaja de la paine si se faramiteaza miezul. Se fierb macaroanele al dente circa 10 minute in apa cu sare. * Se pun intr-o tigaie mare 75 ml de ulei impreuna cu usturoiul si se lasa sa se incinga circa 20 de secunde la foc potrivit. Se adauga miezul de paine, oregano, sare si mult piper si se amesteca bine. * Se scurg macaroanele, se toarna peste ele uleiul ramas si se intorc pe toate partile ca sa se imbibe bine. Se rastoarna in tigaia cu usturoi si se dunstuiesc aproximativ 2 minute la foc potrivit, amestecand mereu. Se servesc imediat - di