Un articol publicat în urmă cu câteva săptămâni în revista "Espresso", din Italia, susţinea că unul dintre efectele acestei situaţii economice va fi întoarcerea cetăţenilor străini în ţările lor. Printre aceştia, un număr considerabil dintre cei peste 900.000 de români care locuiesc în acest moment în Peninsulă. Sursa: Mediafax
Sectorul construcţiilor din ţările cu comunităţile de români importante este cel mai afectat. Având în vedere numărul mare de emigranţi angajaţi în cadrul acestuia, este uşor de înţeles creşterea numărului de şomeri din ultimul an, mai ales în rândul străinilor.
Un alt element care a influenţat negativ situaţia românilor este legat de reorientarea strategiilor de pe piaţa de muncă a acestor ţări, prin acordarea priorităţii muncitorilor autohtoni, ceea ce a redus considerabil şansele românilor în obţinerea unui nou contract.
Numărul locurilor de muncă s-a redus cu câteva zeci de mii în ultimele şase luni. Dovada o constituie rata crescută a şomajului în ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Franţa sau Germania, aceasta din urmă confruntâdu-se cu recesiunea.
Din Germania s-au întors nu numai românii din construcţii, dar şi doctori de diferite specializări, de la stomatologie, la ginecologie, întrucât cabinetele în care lucrau au făcut reduceri de personal sau au dat faliment.
Sărăcia de acasă vs. sărăcia din Occident
Majoritatea românilor au plecat din ţară pentru a avea o situaţie financiară care să le permită un trai decent. O parte dintre ei a ajuns în alte ţări pentru a fi alături de familie, iar un procent redus a plecat pentru aventură şi dorinţa de a încerca ceva nou.
Acum se confruntă cu dilema situaţiei de a reveni în ţara din care au plecat şi în cadrul căreia se anunţă dificultăţi similare în obţinerea unui loc de muncă.
În acest