Numele ei a devenit sinonim cu senzualitatea şi cu spionajul. În realitate, nu a fost o femeie voluptuoasă şi, cu siguranţă, nici spioană. Mata Hari a plătit preţul suprem pentru legăturile ei periculoase. Margaretha Geertrude Zelle s-a născut la 7 august 1876 în Leeuwarden, Olanda. Era al doilea copil al pălărierului Adam Zelle şi al soţiei acestuia, Antje van der Meulen.
MGreet, cum era alintată, era singura fată între trei băieţi, de aceea tatăl ei îi făcea toate poftele. Fetiţa se deosebea net de tipicul olandez, având păr negru şi ochi întunecaţi, cu pielea smeadă.
Vecinii şuşoteau că are trăsături ale indigenilor din Java, parte a Indiilor Olandeze, pe unde mulţi negustori au umblat cu nevestele lor.
Erika Ostrovsky este autoarea celei mai complete biografii a Matei Hari, bazată pe documentele vremii şi pe scrisorile acesteia: „Zori de Zi. Ascensiunea şi căderea Matei Hari”, din care spicuim câteva fragmente.
Seducerea unui „biet” bătrân
Când a împlinit 13 ani, nenorocirea a lovit familia Zelle. Adam s-a lăsat ademenit să facă speculaţii la Bursă şi a rămas falit. Familia a trebuit să se mute din casa spaţioasă, situată într-un cartier elegant, în mahala, într-o casă dărăpănată şi insalubră.
Apoi, Adam a plecat la Amsterdam să-şi relanseze afacerea, dar soţia lui a clacat. Întâi a căzut într-o depresie, apoi s-a îmbolnăvit şi s-a stins când MGreet nu împlinise 15 ani. Adam Zelle nu a putut să-şi ia copiii în îngrijire, împărţindu-i pe la rude.
MGreet a ajuns la naşul său, în Sneek, care a trimis-o la un liceu pedagogic cu internat, din Leyde. Acolo a pus ochii pe ea directorul şcolii, care o plăcea periculos de mult pe adolescenta aceea prea înaltă pentru vârsta ei şi măslinie ca o băştinaşă din Indii.
Şi MGreet răspundea avansurilor lui, ceea ce a