Ministerul Apărării oferă un serviciu stabil, uniformă şi un câştig rezonabil – 1.050 de lei pe lună. De la începutul acestei luni, peste 2.000 de tineri români au început instrucţia în Armata Română pentru a deveni soldaţi profesionişti. Un soldat sau gradat voluntar poate fi angajat în armată doar până la 40 de ani, dar cei mai mulţi doresc, de la bun început, să ajungă subofiţeri sau chiar ofiţeri.
700 de recruţi din Forţele Terestre fac primele luni de instrucţie la Batalionul 1 Caracal. „În 140 de ani de istorie, unitatea noastră a dat peste 40 de generali”, îi încurajează comandantul batalionului, locotenent-colonelul Aurelian Brănescu.
„E uşor în Armata Română. Până să ajung aici, am fost un an de zile în Legiunea Străină. Armele sunt la fel, dar efortul e mult mai mare în Franţa.
Acolo eşti în program de 24 de ore din 24, niciodată nu ştii la ce să te aştepţi. Numai testele psihologice au durat şapte zile.
Ca soldat, câştigam 1.100 de euro pe lună, dar m-a readus acasă dorul de ţară. Am dat testul psihologic într-o singură zi.
Aici voi avea 300 de euro pe lună”, explică soldatul Adrian Bucur (22 de ani). E născut la Gheorghieni, în Harghita.
La 14 iulie 2008, de Ziua Naţională a Franţei, Adrian defila pe sub Arcul de Triumf din Paris, îmbrăcat în uniforma de gală a Legiunii. Învăţase să tragă cu puşca automată Famas, de calibrul 5,56.
Acum, la Caracal, Adrian are un pistol-mitralieră AKM de 7,62 şi a reluat instrucţia de la zero, alături de fete de 20 de ani, care n-au mai văzut arme decât în filme. Jurământul faţă de Armata Română îl vor depune pe 28 februarie, apoi Adrian va fi repartizat la batalionul de vânători de munte de la Miercurea-Ciuc.
Colegii şi comandanţii de la Caracal nu ştiau că a fost în Legiune, au aflat abia în ultimele zile, iar