Guvernul are in sfarsit un plan anti-criza. Dupa o luna in care au intors problemele pe toate fetele, specialistii partidelor de guvernamant au ajuns la concluzia ca Romania are nevoie de 8,5 miliarde euro pentru a depasi cu bine anul 2009.
Plata datoriilor pe care statul trebuie sa le efectueze in primul trimestru catre diverse firme ne costa aproximativ opt miliarde de lei, la care se adauga alte doua miliarde lei, cotravaloarea tichetelor de vacanta pe care Executivul urmeaza sa le introduca. Catre bugetul asigurarilor de somaj se vor indrepta 1,9 miliarde lei, bani cu care se vor acoperi sumele rezultate in urma majorarii ajutorului de somaj pana la 75% din media salariilor primite in ultimele trei luni de activitate.
In acelasi timp, stimularea industriei auto mai necesita un efort financiar de 1,8 miliarde lei, iar majorarea punctului de pensie pana la nivelul de 45% din salariul mediu anual brut suplimenteaza cheltuielile cu inca 1,5 miliarde de lei. Majorarile de capital de la CEC si Eximbank vor costa inca un miliard de lei, la care se adauga pierderile generate la buget de neimpozitarea profitului reinvestit.
Pana in prezent, autoritatile au gasit finantare doar pentru 1,5 miliarde euro, suma rezultata in urma diminuarii bugetelor destinate achizitiilor publice. Executivul nu a mentionat de unde vor fi luate celelale sapte miliarde euro, dar se lupta sa identifice acele cheltuieli pe care ar putea sa le taie, astfel incat sa asigure finantarea integrala a planului anti-criza.
Constienti de risipa care se face in anumite ministere, guvernantii au emis o Ordonanta de Urgenta prin care s-a interzis cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar, dar aceasta a lovit cel mai rau in romanii cu venituri mici. In urma scandalului provocat, Emil Boc s-a vazut nevoit sa renunte la aplicarea masurii in forma in care a f