Georgeta a învăţat să vâslească alături de pescarii din localitarea natală Dracşani, iar acum are în palmares cinci medalii de aur obţinute la Jocurile Olimpice. Deorgeta Andrunache s-a născut într-o familie de oameni simpli din localitatea Dracşani. Ca toţi copiii din sat, Giga, aşa cum o alintau părinţii, îşi petrecea mai toată ziua pe malul iazului unde înota şi pescuia alături de băieţii de vârsta ei. Fata firavă, care plângea după fiecare ceartă cu ceilalţi copii, nu a lăsat nicio clipă să se înţeleagă că avea să devină cea mai titrată sportivă a Botoşaniului.
„Se purta ca un băieţoi" „Cât era ziua de lungă fugea la iazul din spatele casei şi se juca. Stătea toată ziua în apă. Nici mâncare nu îi trebuia. Înota alături de copii şi se ruga de pescari să o ia în barcă şi să o înveţe să vâslească. Deseori o certam pentru că se purta ca un băieţoi şi nu mă ajuta prea mult la treburile gospodăriei", spune Alina Damian, mama Georgetei. La vârsta de 15 ani, viaţa Gigăi avea să se schimbe radical. Atunci, a venit în sat un antrenor de canotaj de la Bucureşti, venit în căutare de talente. Fata a fugit de la munca câmpului şi, fără ştirea părinţilor, a făcut prima demonstraţie de canotaj. Georgeta Andrunache a fost descoperită de antrenorul emerit Elena Iacob, care a învăţat-o cum să vâslească spre aurul olimpic. Aleasă dintr-un grup de 20 de copii, Giga urma să plece la clubul Dinamo, dar părinţii săi nici nu au vrut să audă. „I-am spus să-şi ia gândul, pentru că nici bani nu aveam noi de plimbări şi trebuia să ne ajute la prăşit, la cules. A început să plângă şi a fugit în grădină", povesteşte mama sportivei. În cele din urmă, la insistenţele profesorilor şi a directorului şcolii din sat, părinţii au cedat.
Avea 15 ani când a plecat la Bucureşti „Nu aveam nici vârsta potrivită şi nu eram nici în parametri pentru canotaj. Antrenoarea a insistat foarte mul