Este oare de ajuns tratamentul prescris de Barack Obama pentru a rezolva criza ce a pus la pamant economia americana?
Pana si obezii americani se asteapta sa slabeasca de la sine din cauza masurilor anti-criza pe care le va lua administratia Obama, dar lucrurile nu sunt deloc usoare. Planul "mesianic" al lui Obama nu este atat de solid precum parea discursul sau economic in timpul campaniei, si asta pentru ca criza economica se adanceste cu fiecare zi care trece fara masuri drastice.
Practic, programul lui Obama este prea putin pentru economia americana. Puterea economiei Statelor Unite este atat de mare incat, daca ar putea, companiile ar livra bunuri si servicii de 30.000 de miliarde de dolari in doi ani. Dar, in conditiile crizei, cand cererea consumatorilor se prabuseste iar investitiile stagneaza, se creeaza automat o prapastie intre ceea ce poate produce economia si ce poate sa vanda.
Asadar, planul de relansare al lui Barack Obama, in valoare de 775 de miliarde de dolari nu poate sa umple prapastia creata de criza. De aceea, presedintele american a incearcat inca odata sa atraga atentia in discursul de la investitura sa, ca relansarea economiei nu sta numai in puterea sa ci in puterea tuturor americanilor. Obama a atras atentia ca este nevoie de masuri radicale pentru a nu transforma criza intr-o suferinta indelungata.
"Ca suntem in mijlocul unei crize este de-acum de la sine inteles. Natiunea noastra este in razboi, impotriva unei retele ramificate a violentei si urii. Economia noastra este slabita rau, consecinta a lacomiei si iresponsabilitatii din partea unora, dar si din cauza greselii noastre colective de a face alegeri dificile si de a pregati natiunea pentru o noua epoca. S-au pierdut case, slujbele se imputineaza, afacerile sunt zdruncinate.
Sistemul nostru de sanatate este prea costisitor, s