SFAT. Evitaţi cocktailurile de condimente la plic şi obişnuiţi-vă să folosiţi plante aromate şi verdeţuri. Sursa: EVZ
Omare parte dintre români consumă şi de 20 de ori mai multă sare decât ar fi sănătos. Ei sunt mari iubitori de murături şi alte mâncăruri sărate - ciorbe, sarmale, varză, fasole, iar de câţiva ani sunt consumatori serioşi de fast-food.
În aceste condiţii, numărul hipertensivilor creşte considerabil de la an la an. Peste trei milioane de români suferă de o formă severă de hipertensiune arterială, însă o mare parte şi-ar putea îmbunătăţi starea de sănătate dacă s-ar rezuma la o jumătate de linguriţă de sare pe zi.
Un supliciu pentru rinichi
Sarea dă mâncărurilor o savoare deosebită, le menţine proaspete pe o perioadă mai mare de timp, însă este deosebit de periculoasă pentru sănătate. Studiile arată că odată cu apariţia hipertensiunii creşte şi riscul instalării bolilor de inimă ori al producerii infarctului.
„Unui hipertensiv chiar şi o picătură de sare îi poate face rău. Rinichiul va face un efort prea mare dacă mâncaţi sărat şi veţi fi nevoiţi să beţi multă apă pentru a-l ajuta. În acest fel, veţi creşte presiunea pe care sângele o exercită în vase“, explică medicul nutriţionist şi diabetolog Alina Jiletcovici, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.
Folosiţi cimbru, busuioc şi ghimbir
Şi, oricât de gustoasă ar fi sarea în mâncare, există posibilitatea de a o înlocui, fără a sacrifica gustul preparatelor. Cel mai la îndemână sunt condimentele, a căror ofertă pe piaţă este din ce în ce mai bogată şi mai variată.
De asemenea, nu uitaţi ceapa şi usturoiul ori verdeţurile - pătrunjelul, mărarul sau leuşteanul. „Folosiţi cât mai multe ierburi aromate şi veţi da un gust excelent mâncărurilor. Cu puţin piper, cu câteva plante aromate şi puţin chili veţi