„GUONIAN HAO!“. Mii de asiatici stabiliţi în România trec, în această noapte, în Anul Boului. Sursa: Anita Vizireanu
Departe de casele lor, aproximativ 8.500 de chinezi, potrivit datelor de la Oficiul Român pentru Imigrări - sau peste 10.000, neoficial - sărbătoresc, în această seară, intrarea în Anul Boului. Mai bogaţi sau mai săraci, patroni sau simpli angajaţi, studenţi sau elevi, ei au o singură certitudine, chiar şi în România: la masa festivă vor avea cu toţii colţunaşi cu carne şi peşte, simboluri ale prosperităţii, care le vor aduce noroc în noul an.
Noaptea Familiei
Trecerea dintre ani este cel mai important moment, chinezii trebuind să-l petreacă în familie. „Indiferent cât de departe sau oricât de ocupaţi ar fi, chinezii se întorc în familie, în noaptea Anului Nou. În cazurile excepţionale în care nu pot fi prezenţi, cei de acasă le păstrează locul liber la masă pe toată durata nopţii, ca şi când ar fi în familie. În această noapte sunt uitate toate certurile şi supărările“, explică Binwei Xu, unul dintre patronii restaurantului „Oraşul Interzis“.
Ca în toate restaurantele chinezeşti din Bucureşti şi din ţară, meniul acestei nopţi este plin de semnificaţii. „Tradiţia cere ca la fiecare masă de Revelion să existe un peşte. El nu va fi consumat în totalitate, resturile aruncate simbolizând că anul care vine va fi unul mai bogat. La ora 12.00 noaptea se mănâncă obligatoriu «Jiaozi» - colţunaşi cu carne!“, explică Xu. Şi carnea de vită va fi prezentă, fiind Anul Boului. De lângă preparatele obligatorii nu vor lipsi aripioarele picante, iarba de mare Hai Dai, vita cu legume, supa-cremă de ouă de broască ţestoasă şi celebra ţuică de orez cu Ginseng, berea Tsingtao şi vinul de orez, rulourile de banane şi plăcinta de porumb.
Un „La mulţi ani“ mai expresiv
„Guonian hao!“, sau „Să ai parte