Peste 28.000 de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire riscă să îngheţe în apartamente iarna viitoare
Peste 300 de angajaţi ai societăţii Termica ar putea rămâne fără slujbe până la sfârşitul acestui an, dacă societatea nu va preluată de un investitor privat.
Declinul Termica a pornit imediat după ce reprezentanţii municipalităţii au anunţat că nu mai au bani pentru subvenţionarea căldurii furnizate populaţiei. „Dacă până în luna octombrie Termica nu se privatizează, societatea va trece în conservare. Căldura va fi furnizată de cazanele de abur fierbinte din zona industrială”, a explicat primarul Ioan Lungu.
Edilul mai susţine că documentaţia de privatizare va fi gata luna viitoare, iar licitaţia ar putea fi făcută cel târziu în luna mai.
Reprezentanţii societăţii avertizează că închiderea centralei ar putea avea un efect negativ şi asupra celor 28.000 de suceveni abonaţi la sistemul centralizat de încălzire.
„Dacă se va trece la cazanele de abur fierbinte, care au o capacitate mai mică de producţie, iarna următoare tot oraşul va îngheţa”, a spus Iordănel Secrieru, lider sindical la Termica.
De partea cealaltă, reprezentanţii municipalităţii susţin că pentru subvenţiile la căldură, acordate în fiecare iarnă populaţiei, se cheltuie de la bugetul local peste 5,2 milioane lei. Spre comparaţie, suma adunată într-un an de la suceveni din urma taxelor şi impozitelor este de 1,5 milioane lei.
Cazanele de abur fierbinte se află tot în curtea Termica şi au asigurat încălzirea oraşului înainte de transformarea CET în Termica. „Este vorba de două cazane, unul de 50 de gigacalorii, pe gaz metan şi altul de 100 de gigacalorii, pe gaz şi păcură. Ambele au tehnologie veche de 40 de ani, dar împreună asigură consumul de vârf al iernii, adică circa 150 de gigacalorii”, a spus Constantin Plăcintă, directorul Termica SA.
Societ