Prin jurământul depus marţi, Barack Obama a devenit cel mai puternic om de pe planetă. Întrebarea este dacă se va ridica la înălţimea acestui rol. Americanii aşteaptă de la noul şef de stat să redreseze economia şi imaginea SUA în comunitatea internaţională, însă experţii spun că el trebuie să arate lumii întregi că acţiunile sale sunt pe măsura retoricii folosite.
Obama va trebui să muncească mult pentru a îmbunătăţi starea naţiunii. „Imaginea Americii s-a deteriorat în ultimii ani, în aproape toate regiunile lumii, însă victoria lui Obama permite ţării să aibă un început curat”, consideră John Quelch, decan al Harvard Business School, citat de CNN.
Reputaţia pătată a Statelor Unite este cauzată de un cumul de factori, între care opoziţia internaţională faţă de politicile SUA în privinţa războiului din Irak şi suspiciunile despre abuzarea şi torturarea prizonierilor la Guantanamo, unilateralismul şi percepţia Americii ca fiind un stat ipocrit în ce priveşte promovarea drepturilor omului.
Lumea va iubi din nou America
Robin Oakley, editorul politic al CNN de la Londra, declară că „sosirea lui Obama ca preşedinte afro-american dă oamenilor un motiv – o scuză chiar – pentru a iubi din nou America”. În cartea sa, „Memoriu către Preşedinte.
Cum putem restabili reputaţia şi rolul conducător al Americii”, Madeleine Albright, fostul secretar de stat al preşedintelui Bill Clinton, spune că noul locatar al Casei Albe îşi începe misiunea într-un moment când SUA şi lumea întreagă se află într-adevăr la una dintre răscrucile istoriei, iar de deciziile lui depinde direcţia în care se vor îndrepta.
Debandada în care se află lumea este şansa lui Obama de a rămâne în istorie, dacă va şti să aducă poporului său şi altora schimbarea pozitivă pe care a promis-o, aşa cum a făcut-o Kennedy la timpul să