Alimentele de bază vor săpa din ce în ce mai adânc în buzunarele românilor, pe fondul crizei economice, al devalorizării leului şi al proliferării „pieţei negre“. Sursa: EVZ
Lunile care vin aduc creşteri între 7% şi 30% la carne, lapte, pâine, zahăr şi medicamente. Experţii financiari apreciază însă aceste scumpiri ca total nejustificate. Ca o uşoară compensaţie, retailerii de mobilă şi producătorii de vin ne asigură că nici bibliotecile, paturile, mesele ori sticlele cu băutură nu vor înregistra creşteri de preţuri, cel puţin până la Paşte.
Carnea se scumpeşte în două etape
Deja preţul cărnii şi al produselor derivate a început, uşor dar sigur, să urce. „Marii perdanţi sunt cei care, în speranţa că leul îşi va reveni, au mers în continuare cu preţurile de acum câteva luni. Dar acum, nici ei n-au încotro şi le majorează“, explică Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). El întrevede o scumpire a cărnii în două etape: „Prima va avea loc chiar la sfârşitul acestei luni şi nu va fi mai mare de 5-6%. A doua, mai consistentă - în funcţie de devalorizarea leului - va fi de 20-25%“.
Preşedintele ARC mai semnalează un fapt: „Se înregistrează importuri uriaşe de carne la negru. Paradoxal, aceşti importatori au fost primii care au ridicat preţurile la produsele ieftine din carne - parizer, salam, pate. Astfel, le pot păstra la un nivel anterior pe cele la produsele mai scumpe - muşchiul file, pastrama“.
Haosul, la control!
Dar nu doar acest aliment, ci întreaga industrie de profil este bulversată. „De câteva luni, industria alimentară merge în pierdere. Cauzele nu au la bază doar devalorizarea leului, ci şi o situaţie nemaiîntâlnită până acum, în ultimii 19 ani: haosul! Există o lipsă totală de control în această industrie, la toate nivelurile. Autoritatea Naţională Sanitar-Veter