Florian Bichir: "Paşapoartele biometrice au iscat un nou tumult în societatea românească, îndeosebi cea creştină."
E drept că ai noştri guvernanţi s-au grăbit cu legea, dovedind din nou că doresc să fie mai catolici decât Papa în faţa Uniunii Europene. Preoţi şi părinţi înduhovniciţi au atacat aceste paşapoarte, catalogându-le drept un semn al Antihristului, o pecete a Satanei, un cod 666. Alţii, mai moderaţi, au văzut doar o dezvoltare a tehnologiei, încercând să calmeze fierbinţeala.
Săptămâna aceasta, Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini a organizat o dezbatere pe această temă. N-am fost prezent, din motive de sănătate. Din nefericire, totul s-a terminat cu un fiasco, iar cele două tabere au deschis ostilităţile prin atacuri directe, unele suburbane, pe bloguri.
Nu pot spune dacă sunt pro sau contra paşapoartelor biometrice, pentru că nici eu nu m-am dumirit bine. Mai am de studiat. Oricum, nu cred că diavolul îţi poate fura sufletul printr-un cip. Nu s-a pierdut credinţa în temniţele bolşevice, iar Hristos este cu noi până la sfârşitul veacurilor. În plus, un creştin autentic nu este un fricos, ci un luptător. Nu intră în panică, pentru că are ca platoşă pe însuşi Mântuitorul. Un astfel de scandal a existat şi există şi în Grecia. Tradiţionaliştii au respins imediat această inovaţie. A mai existat un scandal al paşapoartelor numerotate cu 666. Când au apărut noile cărţi de identitate în care religia nu mai este menţionată, lumea iar s-a revoltat. Grecul, dacă i-ai furat sau i se pare că îi furi credinţa, ia foc. Am văzut monahi bătrâni ţinându-şi vechile buletine la icoană şi umblând cu xeroxuri, de frică să nu piardă originalul. Treptat, lumea s-a liniştit, s-a întors în Biserică, la matca sa.
Altceva este însă trist, lucru demonstrat de dezbaterea AZEC. Că nu putem fi uniţi, că după ce există o mână de