În timp ce întreprinderile şi marile companii lasă sute de şomeri pe drumuri din cauza crizei economice, proprietarii de turme nu mai ştiu cum să atragă ciobanii pe drumul spre stână. Criza de păstori este atât de mare încât multe mioriţe din zona Bran-Moieciu au rămas nemulse. Dacă produsele primare nu mai pot fi valorificate din cauza lipsei forţei de muncă, rezultatele se vor vedea tot în buzunarele consumatorilor. Mai puţin lapte înseamnă mai puţină brânză. Mai puţine produse se vând mai scump. „Nu mai sunt ciobani. Au rămas oile nemulse precum câmpurile nearate şi oile nepăzite. Ciobani singuri pe drum am mai văzut, dar oi nu. Eu prevăd că peste doi ani o să ajungă kil’-ul de brânză 2 milioane, că nu o să mai aibă cine să-l facă”, a declarat ciobanul Miron Zecheru (foto).
„Este mai rău ca la puşcărie”
Tinerii nu mai sunt atraşi de această veche ocupaţie. Cu toate că scot bani buni de pe urma mioriţelor, bacii bătrâni spun că ciobănia nu este deloc confortabilă. „Este mai rău ca la puşcărie. Acolo faci baie odată pe săptămână. La stână... o dată pe lună”, apreciază, mai în glumă, mai în serios, Miron Zecheru.
Crescătorii îşi pun speranţa în Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) din Făgăraş, care intenţionează să deschidă o şcoală europeană de ciobani. Şcoala va fi finanţată din bani europeni, iar pentru obţinerea lor, reprezentanţii Camerei de Comerţ trebuie să înfrunte birocraţia. „Deşi proiectul era gata de mai multă vreme, dosarul pentru obţinerea finanţării a fost depus abia în decembrie 2008, întrucât termenele de depunere au tot fost amânate. În termen de la 45 de zile de la depunerea dosarelor trebuie să primim răspunsul: dacă dosarul va fi finanţat sau dacă va fi respins. Abia după aceea, finanţarea va sosi în termen de 90 de zile”, a declarat Gabriel Vâju (foto medalion), directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Făgăraş. În cele