A spune "nu" sefului intr-o perioada in care mai toti angajatii se tem pentru locul de munca pare sa nu fie o idee prea buna. Cu toate acestea, specialistii in HR sunt de parere ca atunci cand suntem convinsi ca avem dreptate, nu ar trebui sa renuntam prea usor la punctul nostru de vedere.
"Este adevarat ca in situatii de criza oamenii sunt din ce in ce mai prudenti si au tendinta de a nu spune 'nu'. Este o reactie naturala, vrei sa te protejezi si sa te simti in siguranta. Cu toate acestea, ar trebui sa avem curaj sa spunem 'nu', chiar daca este criza. Nu este bine nici sa te minti. Important este cum spui acest 'nu'. Poti sa il spui astfel incat cel din fata ta sa inteleaga sau sa fie ranit, insa merita spus", este de parere Radu Margarit, senior trainer in cadrul HR Synergy, companie care ofera servicii de recrutare si training.
Si totusi ce faci atunci cand seful iti cere sa faci ceva urgent la ora 18:00, chiar cand se termina programul, si nu poti in niciun fel sa il ajuti? Ii spui "nu" si risti sa-i subminezi autoritatea in fata celorlalti colegi sau alegi sa stai peste program numai pentru a pastra o relatie buna cu el, dar riscand ca dupa cateva luni de zile sa intri in zona de burn-out?
"Ii poti spune 'nu', dar si motivele pentru care nu il poti sprijini in acel moment. Fie pentru ca ai bilete la concert, ai deja alte doua proiecte foarte urgente de care te ocupi in paralel, nu inainte insa de a-i spune si alternativa propusa: 'Va pot ajuta maine sau peste doua zile sau va poate ajuta colegul'", explica Adriana Boscanici, managing partner al companiei de training Trainart. Aceasta este de parere ca refuzul in sine reprezinta o parte esentiala din educatie si, din pacate, romanii nu sunt educati astfel incat sa stie cum sa refuze.
Pe de alta parte, exista doua mari potentiale explicatii pentru situatia in care angajatii stau pe